7 intressanta fakta om formblåsning

2016-06-01

Vad vet du om formblåsning? Faktum är att många inte kan så mycket om den här tekniken som numera används flitigt inom plastindustrin. Man kan alltid få veta mer om formblåsningen på sajter som formblasning.com, men här får du några grundläggande fakta om metoden som är så viktig för att vi ska få de plastobjekt som vi behöver inom industri och näringsliv.

1. Vad är formblåsning?

Formblåsningen är en tillverkningsmetod som gör det möjligt att skapa ihåliga objekt. I grund och botten så handlar det om att man smälter ner plast till en massa som sedan formas i en form där man blåser in luft. Med denna tillverkningsprocess så kan man i stort sett skapa vilket ihåligt plastföremål som helst. Processen är kostnadseffektiv och ger oss även mycket hållbara produkter som kan användas på många olika sätt.

formblåsning

formblåsning

 

2. Extrudering

Med den här metoden så får man stor flexibilitet. Materialet som ska formas släpps från en så kallad extruder och fångas i en form som kyls med vatten. När formen är sluten så kommer man att injicera luft från formens ovansida. De plastprodukter som tas fram med denna metod blir mycket hållbara och man kan även vara mycket exakt med den form som man vill ha. Man kan till exempel ta fram detaljer som handtag med denna metod.

3. Injektionsblåsning

Det här är en metod som används då man behöver skapa flaskhalsar och öppningar. Man injicerar plasten i den del av formen som kommer att skapa flaskhalsen. Efter detta så flyttas materialet till nästa arbetsstation där man kommer att blåsa fram flaskan i likhet med den arbetsprocess som används vid extrudering. Allt det här kan göras på en och samma verkstad så det rör sig om en mycket effektiv metod.

4. Sträckblåsning

PET-flaskor som används för drycker tas för det mesta fram med sträckblåsning. Här arbetar man också i flera steg med en första form som sedan förs vidare till en ny station där den kommer att blåsas upp för att till slut skickas ut ur maskinen. Flaskor som ska användas inom matvaruindustrin kräver förstås en hantering som även inkluderar hög nivå vad gäller renlighet, och med moderna formblåsningsmaskiner så kan man minska på direktkontakten mellan människa och flaska.

5. Reheat and Blow (RHB) formblåsning

Det här är en metod som går ut på att ett företag tar fram den färdiga formen för att sedan skicka produkten vidare till den verkstad som ska slutföra arbetet med formblåsningen. Formen kommer att hettas upp igen för att man ska kunna injicera luft och få den färdiga ihåliga produkten. Det här kan vara praktiskt för företag som inte har maskiner och kapacitet för att ta hand om den första delen av formningsprocessen.

6. Vad är fördelarna med formblåsningsmetoderna?

Det finns många fördelar och den viktigaste är kanske att man kan lägga mindre tid på framtagningsprocessen då man har en form och jobbar med effektiva maskiner. När man ska ta fram stora volymer så blir det här särskilt intressant eftersom man sparar pengar på en snabbare leverans av produkter som håller hög kvalitet. Idag så kan man säga att de verktyg som behövs för att formblåsa inte är så dyra. I varje fall inte om man jämför med andra maskiner och verktyg som används för formgivning av olika material.

 

7. Var i Sverige kan man få hjälp med formblåsningen?

Det finns flera företag som är experter på att ta fram ihåliga plastprodukter med kostnadseffektiv formblåsning. Gnosjöregionen är av särskilt intresse eftersom man här har en stor koncentration av moderna tillverkningsföretag som dessutom ofta samarbetar för att erbjuda bättre produkter till bättre priser.

Ska man ta fram en plastprodukt som är ihålig så är det klokt att välja ett företag som jobbar exklusivt med formblåsning så att man får professionell hjälp och så att man kan dra nytta av den erfarenhet som den här typen av företag har.


Etiketter:  industri
Sidor:

 Kontaktinfo

Happy Småland AB
0371 webb & reklam AB

Dalhemsgatan 4

333 30 Smålandsstenar

Telefon: 0371-31900

Kontakta oss

 Följ oss!

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 2907 andra.

Happy Småland AB 0371 webb & reklam AB
Dalhemsgatan 4
333 30 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se